Bebekli Evlerde Uygulanması Gereken Önlemler

0
549

Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan kazaların çok büyük bir bölümü, bizim için en güvenli olduğunu düşündüğümüz, evlerimizde meydana gelmektedir. Yapılan istatistiklere göre de ev kazalarının önemli bir bölümü yaralanma, sakatlanma ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara neden olmaktadır. Ev kazaları ile en çok çocuklar, yaşlılar, fiziksel ve zihinsel engelliler karşı karşıya gelmektedir. Özellikle de henüz okul çağına gelmemiş olan çocuklar ev kazalarından en çok etkilenen kesim olarak öne çıkmaktadır.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Acil servislere yapılan ev kazası aramalarının yaklaşık yüzde 90’ını çocukların dahil olduğu ev kazaları oluşturmaktadır. Bebekli evlerde anne ve babalar gerekli güvenlik önlemlerini alarak çocuklarını olası ev kazalarından korumakla yükümlüdürler. Bu yazımızda, bebekli evlerde uygulanması gereken güvenlik önlemlerini detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız bebekli evlerde uygulanması gereken önlemler başlığını birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Bebekli Evlerde Uygulanması Gereken Önlemler

1- İlk adım olarak ev içerisindeki olası tehditler gözden geçirilmeli ve bebeğin ev içindeki sağlığı ve güvenliği doğrultusunda uygulanması gereken önlemler listesi oluşturulmalıdır. Bebekli evlerde en kritik yer bebek odasıdır. Bebeğin yatak kenarları korkuluk uzunluğu ile bu korkulukların sağlamlığı kontrol edilmeli, eğer bu bölümlerde sorun tespit edilirse mutlaka düzeltilmelidir.

2- Ev kazalarındaki en önemli aktörlerden bir tanesi de prizlerdir. Yaşadığımız evlerin hemen hemen tamamında prizler çocukların ve hatta bebeklerin ulaşabileceği yüksekliktedir. Bu yüzden ev içerisinde büyük bir tehdit oluşturan prizleri kapaklı prizler ile değiştirmek, kilit eklemek veya prizleri çocukların ulaşamayacağı yüksekliğe taşımak gerekmektedir.

3- Yaşadığımız evlerde farkında olmadığımız birçok sivri köşe ve kenarlar bulunmaktadır. Ev içinde çocukların çarparak yaralanabileceği sivri köşe ve kenarlar koruyucular ile kapatılmalı, kapılara da sıkışmalara karşı önlem amacı ile parmak koruyucular yerleştirilmelidir.

4- Bebekler için en büyük tehlikelerden bir tanesi de yaptıkları kontrolsüz hareketlerdir. Bebeğinizi yaşanabilecek olası kazalardan koruyabilmek için yüksek, etrafı açık kanepe ve sedir gibi yerlerde bırakmamanız gerekmektedir. Bebekler uykusunda da kontrolsüz dönüşler yaparak yere düşebilir ve yaralanabilir.

5- Evinizde yer alan ve çocuğunuzun üzerine düşme tehlikesi oluşturan gardırop ve kitaplık gibi eşyalarınızı mutlaka duvara sabitlemelisiniz. Bebeklerin üzerine çıkılabileceği sandalye ya da tabure gibi eşyaları çocuklarınızın ulaşamayacağı güvenli bir yerde konumlandırmanız gerekir.

6- Ev kazalarından öne çıkan eşyalar televizyon, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi gibi elektronik aletler olmaktadır. Televizyon gibi düşme tehlikesi olan eşyalar mutlaka sabitlemeli ve bu elektronik eşyalar kullanılmadığı zaman fişten çekilmelidir. Ev içerisindeki kırılabilecek eşyalar da çocukların ulaşamayacağı güvenli bir yerde tutulmalıdır.

7- Bebekli evlerde en çok yaşanan ev kazaları oyuncak sebepli kazalardır. Bu neden ile bebeklerin yutabileceği boyuttaki oyuncaklar başta olmak üzere küçük maddeler çocuklara verilmemelidir. Olası ev kazalarının önüne geçmek için aldığınız oyuncakların yaş grubuna uygun olduğundan emin olun!

8- Ev kazalarına yol açan önemli etkenlerden bir tanesi de kimyasal maddelerdir. Makyaj malzemeleri gibi kozmetikler, ilaçlar ve temizlik malzemeleri, sprey tarzı ürünler ile böcek ve fare zehirleri çocukların ulaşamayacağı güvenli, yüksek ve kapalı bir yerde kilitli olarak saklanmalıdır.

9- Kesici aletlerin ev kazalarında çok ciddi sonuçlara yol açabildiğini unutmayın! Çatal, bıçak ve makas kesici maddelerin çocukların ulaşamayacağı güvenli bir yerde tutulduğundan emin olun! Ek olarak, tabak ve benzeri mutfak eşyalarının yer aldığı dolap ve çekmeceler, mutlaka çocuk güvenlik kilidi ile güvenli hale getirilmelidir. Bu önlemler ile olası bir ciddi ev kazasının önüne geçebilirsiniz.

10- Bebekli evlerde en çok yaşanan ev kazalarından bir tanesi de plastik veya kağıt poşetler nedeni ile çocukların boğulma tehlikesi yaşamasıdır. Bu neden ile plastik ve kağıt poşetler çocukların ulaşabileceği bir yerde bırakılmamalıdır. Ek olarak, bebeğinizin boğazına ya da burnuna kaçabilecek kuru yemiş, toplu iğne, şeker, leblebi, boncuk, düğme ve mücevher gibi maddeler de çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklanmalıdır.

11- Zehirlenme vakaları da ev kazaları aramalarında en çok karşılaşılan vaka türlerindendir. Gıda zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler konusunda araştırma yaparak detaylı bilgi sahibi olmanızı tavsiye ediyoruz. Tarihi geçmiş gıda ya da ilaçlar mutlaka atılmalı ve özellikle ilaçlar çocukların kesinlikle ulaşamayacağı yerlerde kilit altında tutulmalıdır. Gıdalarınızın ve ilaçlarınızın kullanma tarihlerini düzenli olarak kontrol etmenizi öneriyoruz.

12- En çok karşılaşılan ev kazalarından bir diğeri de yanıklardır. Bebeğinizi olası yanıkları ve ev kazalarından korumak için çocuğunuzu kesinlikle soba ya da şömine yanında bırakmayın. Bebeğinizin ulaşabileceği noktalarda sıcak su dolu tencere, kova, kap ya da bidon benzeri eşyalar koymayın. Bebekli evlerde özellikle, masada veya ocakta çaydanlık, tencere ve tava gibi eşyaların saplarını içe dönük şekilde bıraktığınızdan emin olun!

13- Evinizde ateşli silahlar bulunuyor ise bu silahların kesinlikle çocukların ulaşamayacağı güvenli bir alanda kilit altında tutulduğundan emin olun! Ateşli silahlar evin gizli ve kilitli bir bölümünde boş ve emniyeti olarak saklanmalıdır. Ev kazaları için yapılan aramalarda ateşli silah kazaları büyük bir paya sahiptir. Ateşli silahların neden olduğu ev kazalarının ölümcül sonuçları olabileceği için bu konuya çok daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın!

Yazımızda detaylı olarak listelediğimiz bebekli evlerde uygulanması gereken önlemler çocuğunuzun sağlığı ve güvenliği için çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer siz de ev kazalarından olumsuz bir şekilde etkilenmek istemiyorsanız belirttiğimiz önlemleri uygulayarak ailenizi güvence altına alabilirsiniz. Unutmayın ki, çocukların başına gelen yaralanmalar ev kazalarından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Daha sonra pişman olmamak için gerekli önlemleri uygulamayı ihmal etmeyin!