Basit ve Etkili Su Tasarrufu Yöntemleri

0
1014

Yüksek gelen faturalar herkesin korkulu rüyası! Özellikle koronavirüs döneminde evlerde çok daha uzun süreler geçirilmesi nedeni ile su ve elektrik gibi temel ihtiyaçların tüketimi çok daha fazla artış gösterdi. Ek olarak, içme suyu kaynaklarının her geçen gün tükenmesi ve yeni nesillere daha yaşanabilir bir gelecek sunabilmek için mutfak, banyo ve bahçelerimizde kullandığımız suları çok daha dikkatli ve özenli bir şekilde kullanmamız gerekiyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Hem ödediğiniz su faturalarını aşağıya çekmek hem de gelecek nesle daha güvenli ve yaşanabilir dünya bırakabilmek için hepimizin su tasarrufu yöntemlerini uygulaması gerekiyor. Yazımızda, basit ve etkili su tasarrufu yöntemleri ile gereksiz su tüketiminin önüne geçebilir ve geleceğimize olumlu bir katkı yapabilirsiniz. Eğer siz de hazırsanız, basit ve etkili su tasarruf yöntemleri maddelerini birlikte incelemeye başlayabiliriz…

Kişisel Bakım İşlemlerinde Su Tasarrufu

Su tasarrufu yapmak için kontrol etmeniz gereken ilk şey musluklardır. Eğer musluklarınız yeterli kadar iyi durumda değil ise sürekli olarak su damlatarak su tüketiminizi önemli ölçüde artıracaktır. Bu yüzden musluklarınızı su randımanı yüksek ve tasarruf sağlayan modellerle değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu önlemleri almanıza rağmen su faturanız hala yüksek gelmeye devam ediyor ise kişisel bakım ve kişisel temizlik alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanız gerekiyor demektir.

Özellikle çalışan erkek işe gitmeden önce genellikle tıraş olmak zorundadır. Tıraş olurken tıraş bıçağını akan suyun altına tutmak yerine su dolu bir kapta temizlemelisiniz. Eğer kullanabileceğiniz bir kap yoksa ya da bunun size ek bir yük olacağını düşünüyorsanız lavabonuzu tıpa ile kapatabilir ve lavabo içine su doldurarak tıraş olabilirsiniz.

Su tasarrufu yapabileceğiniz en önemli yerlerden bir tanesi de diş fırçalama işlemidir. Dişlerinizi fırçalarken musluğu açık bırakmak ve ağzınızı çalkalamak için suyu sürekli akıtmak yerine yanınıza bir bardak su almanız yeterlidir. Diş fırçalama işlemini tamamladıktan sonra ağzınızı bardaktaki su ile çalkalayabilir ve fırçanızı da temizleyebilirsiniz. Diş fırçalarken bu önlemi aldığınızda önemli ölçüde su tasarrufu yapabilirsiniz.

Duş alırken yaptığımız tercihler su tüketimi anlamında kilit bir rol oynamaktadır. Banyo yaparken küvet doldurmak yerine duş almayı tercih ederek büyük bir su tasarrufu yapabilirsiniz. Ek olarak, çok uzun sürelerde su altında kalmak kişisel temizliğinize katkı sağlamayacağı gibi çok yoğun bir şekilde su tüketmenize neden olacaktır. Bu yüzden sadece kısa süreli bir duş alarak kişisel temizliğinizi koruyabilirsiniz.

Duş başlığı seçimi de su tasarrufu konusunda oldukça önemlidir. Duş başlıkları geniş bir alana püskürtme yapan ve ayarlanabilir debili aeratörlü modellerden seçilmesi size büyük ölçüde su tasarrufu sağlayacaktır. Ek olarak, pratik olarak açılıp kapanabilen musluk başları klasik modellere oranla kullandığınız suyu daha çabuk bir şekilde kapatabilmenizi sağladığı için su tüketiminizi azaltır.

Evlerimizde en çok kullanılan yerlerden bir tanesi de klozetlerdir şüphesiz! Klozet tercihi yaparken, ihtiyaca göre yarım su akışı sağlayabilen çift hazneli modelleri seçin. Bu modellerde suyun gereğinden fazla tüketilmesini engelleyebilirsiniz. Eğer evinizde sızıntı yapan su hazneleri bulunuyor ise bu problemi çözmeyi ertelemeyin ve ürünü tamir ettirerek su faturanızın artmasına izin vermeyin.

Mutfak ve Banyoda Su Tasarrufu

Su tasarrufu yapabilmek için beyaz eşya seçimini doğru yapmak gerekmektedir. Çamaşır ve bulaşık makinesi seçerken enerji ve sudan tasarruf sağlayan modelleri satın almaya çalışın. Ek olarak, cihazları kullanma talimatına göre kullanmak da su tasarrufu yapmanızda büyük pay sahibi olacaktır.

Çamaşır makinesini çok fazla kullanmak aşırı su tüketimi anlamına gelmektedir. Kıyafetlerinizi yıkarken makinenizde yıkanacak ürüne uygun programı seçmek su tüketimi anlamında çok önemlidir. Ayrıca, makineleri tam dolmadan sık sık çalıştırmak aşırı elektrik ve su tüketimi yapmanız demektir. Belirli aralıklar ile doğru yıkama programını seçerek kıyafetlerinizi temizlemenizi tavsiye ediyoruz.

Çamaşır makinesinde olduğu gibi bulaşık makinesi seçerken de A üstü enerji tasarruflu bulaşık makineleri seçilmelidir. Bu noktada da su tasarrufu yapmak için makinenin tam olarak dolmasını beklemek ve yıkamaya en uygun programda makineyi çalıştırmak su ve elektrik tasarrufu yapmanızı sağlar. Eğer bulaşık makineniz yoksa ve bulaşıkları elde yıkamak zorunda iseniz, sürekli olarak musluğu akıtmak yerine su dolu bir kap kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde basit ve etkili bir önlem uygulayarak önemli ölçüde su tasarrufu yapabilirsiniz.

Günlük su kullanımında ise sebze ve meyveleri açık musluk altında yıkamak yerine su dolu bir kap kullanmayı tercih edebilirsiniz. Önce su dolu bir kabı bir parça sirke ile kolay ve etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Meyve ve sebzelerinizi bu şekilde yıkamanız halinde önemli derecede su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ek olarak, içme suyu soğutmak için uzu süre su akıtmak yerine dolapta soğuk su bulundurarak su tasarrufu yapabilirsiniz.

Bahçe ve Balkonda Su Tasarrufu

Bahçeyi sularken de su tasarrufu yapabileceğinizi biliyor musunuz? Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız suyun buharlaşarak boşa gitmemesi için sabah erken saatleri ya da ikindi sonrası bir zamanı tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca, hortumla sulama yerine bahçenize uygun yağmurlama, damlatma gibi sulama çeşitleri de büyük su tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Ek olarak, bitki seçimi de su tüketiminde büyük bir öneme sahiptir. Daha az su tüketen ve dayanıklı bitki türlerini seçerek daha az su tüketimi yapabilirsiniz. Çimen seçimi yaparken de az su tüketen çimen türlerini seçerek su tasarrufu yapabilirsiniz.

Su tasarrufu yapabilmek için bitkilerin sulanma yöntemlerini de gözden geçirmeniz gerekiyor. Bitkileri yapraklarından sulamak yerine dip kısımlarından sulayarak buharlaşma olmadan suyun toprağa hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak, çimenlerin kesimi de su tasarrufunda rol oynamaktadır. Çimenleri fazla kısa keserseniz toprağın korumasız kalmasına ve suyun hızlı bir şekilde buharlaşmasına neden olursunuz. Bu yüzden çimleri keserken toprağı koruyacak şekilde uzunlukta olmasına dikkat edin.